fbpx

Penikkatauti – mitä se tarkoittaa?

Penikkataudilla tarkoitetaan rasituksen aiheuttamaa kipua säären alueella. Se on hyvin tyypillinen vaiva kaikilla juoksu- ja hyppylajeja harrastavilla. Esimerkiksi aloittelevista juoksijoista jopa 35% ja tanssijoista jopa 20% kärsii penikkavaivoista.

Oireet voivat vaihdella pienestä jomotuksesta aina kävelyä ja nukkumista haittaavaan kipuun saakka ja kesto voi olla muutamista päivistä vuosiin.

Termi ”penikkatauti” on vain yleisnimitys säären alueen kiputiloille. Se menee samaan kategoriaan kuin jos joku sanoo ”minulla on alaselkä kipeä”. Tiedämme missä kipu sijaitsee, mutta emme vielä sen tarkemmin kivun syytä tai lähdettä.

Säären ja pohkeen alueen oireille löytyy muun muassa seuraavia tarkempia diagnooseja:

🔸 sääriluun mediaalinen rasitusoireyhtymä (MTSS)

🔸 sääriluun anteriorinen rasitusoireyhtymä (ATSS)

🔸 rasitusperäinen aitiopaineoireyhtymä (CECS)

🔸 säären rasitusmurtuma

🔸 takimmaisen säärilihaksen tendinopatia tai toimintahäiriö

🔸 lihasvenähdykset- ja revähdykset

🔸 erilaiset hermopinteet

🔸 polvitaivevaltimon pinnetila ja muut verisuoniperäiset syyt

🔸 infektiot, kasvaimet ja aineenvaihduntahäiriöt

Yhdessä 150 säärikipuista urheilijaa kattaneessa tutkimuksessa 33%:lla diagnosoitiin aitiopaineoireyhtymä, 25% rasitusmurtuma, 13% säären rasitusoireyhtymä ja 10% hermopinne.  

Tyypillisesti säärikivuissa on kyseessä sinällään harmiton rasitusvamma ja vakavat lääketieteelliset syyt ovat erittäin harvinaisia. Meidän ammattilaisten on kuitenkin hyvä pitää myös ne mielessä ja tietää milloin ohjata asiakas eteenpäin. Tarkalla haastattelulla ja tutkimisella saadaan yleensä hyvä kuva siitä, onko kyseessä normaali rasitusperäinen oire vai kannattaako tehdä tarkempia tutkimuksia. Muistelisin, että oman urani aikana olen lähettänyt kolme säärikipuista asiakasta eteenpäin lääkäriin mahdollisen verisuoniperäisen syyn tarkempaa tutkimista varten ja muutamia mahdollisen rasitusmurtuman tarkempaan selvittelyyn. Suurin osa on ollut rasitus- tai aitiopaineoireyhtymiä, eli tavallista ns. penikkatautia.

Tärkeää tarkemmasta säärikivun erottelusta tekee se, että hoitolinjat voivat eri tapauksissa olla hyvinkin erilaisia!

Jani


ps. olen laatinut Penikkatautioppaaseen kolme erilaista 12 viikon valmista harjoitusohjelmaa säärikipujen selättämiseksi. Yhden jokaiselle kolmesta tyypillisimmistä penikkataudin muodosta. Jos aihe kiinnostaa niin tsekka lisätietoja alta.

Lue lisää penikkataudista, sen ennaltaehkäisystä ja hoidosta Penikkatautioppaasta.


Prosessoidaan…
Kiitos! Olet onnistuneesti liittynyt sähköpostilistalle. Saat sähköpostitse linkin video-oppaaseen tuossa tuokiossa. Tarkistathan myös roskapostin.

One thought on “Penikkatauti – mitä se tarkoittaa?

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: