fbpx

Onko venyttelystä apua penikkatautiin?

“Miten näitä penikoita pitäisi venytellä?”

Penikat ja venyttely ovat yksi tyypillisimpiä keskustelun aiheita vastaanotollani. Moni potee huonoa omatuntoa kun ei jaksa venytellä tai ei tiedä miten penikoita pitäisi venytellä.

Mutta onko venyttelyllä edes vaikutusta penikkavaivojen hoitamisessa tai ennaltaehkäisyssä?

Usein venyttelyä suositellaan tehtäväksi loukkaantumisten ja vammojen ehkäisemiseksi. Tutkimusnäyttö ei kuitenkaan tue väitettä venyttelyn hyödyistä loukkaantumisriskin pienentämisessä. Paljon suurempi vaikutus loukkaantumisriskin ja rasitusvammojen pienentämiseksi on esimerkiksi voimaharjoittelulla.

Myös erilaisten vammojen kuntouttamisessa kipeän alueen venyttely on monesti ensimmäinen asia jota tehdään. Nykytiedon valossa venyttely saattaa kuitenkin olla tilannetta pahentava tai ylläpitävä. Kaikkea kireää ja kipeää ei siis kannata automaattisesti venytellä.

Tämä pätee myös penikkavaivojen hoidossa.

”Jos jokin paikka kiristää, se harvoin johtuu venyttelyn puutteesta.”

Toinen tyypillinen suositus venyttelylle on palautumisen edistäjänä. Joillekin tämä voi olla totta ja joillekin ei. Yleensä ne jotka ovat luonnostaan venyvämpiä, kokevat venyttelyn myös mielekkäänä. Esimerkiksi iltaisin ennen nukkumaanmenoa tällaisella henkilöllä venyttely saattaa mukavasti rauhoittaa oloa ja täten helpottaa nukahtamista ja parantaa unen laatua. Tällöin venyttely todennäköisesti parantaa palautumista.

Jos luonnostaan kovin kankea henkilö puolestaan yrittää väkisin venytellä itseään illalla vetreämmäksi, on vaikutus todennäköisesti hermostoa aktivoivampi, jolloin nukahtaminen saattaa vaikeutua ja unen laatu kärsiä, vaikka harjoitus olisi sama kuin edellä mainitulla henkilöllä. Tässäkin asiassa olisi hyvä pystyä löytämään yksilölle sopivat kehonhuoltotavat. Venytellä saa, jos sen kokee hyödylliseksi ja se tuntuu hyvältä!

Perinteisen venyttelyn sijaan erityisesti alkulämmittelyissä kannattaa suosia aktiivisia liikkuvuusharjoitteita. Näissä käydään aktiivisesti eri lihasten ja nivelten liikelaajuudet läpi ja sitä kautta valmistetaan kudokset ja hermosto kovempaa rasitusta varten. Fiksu voimaharjoittelu, hyvä kehonhallinta ja aktiiviset liikkuvuusharjoitteet säännöllisesti tehtynä riittävät useimmilla riittävien liikkuvuuksien saavuttamiseksi ja ylimääräisten kireyksien hoitamiseksi.

Tässä videolla muutamia tehokkaita dynaamisia liikkuvuusharjoitteita:

Entäs venyttely ja penikkatauti?

En pidä pohkeiden tai säärien venyttelyä ensisijaisena ratkaisuna. Pohkeet saattavat tuntua kireältä, mutta venyttelystä saa yleensä vain hetkellisen helpotuksen. Sen sijaan pohkeiden fiksu voimaharjoittelu ja mahdollisesti kehon toimintaan ja asentoon puuttuminen ylempänä kehossa tuntuvat olevan tehokkaampia keinoja kireyden hoitamiseksi.

Jos jokin lihas tuntuu selkeästi kiristävältä tai kireältä, on syynä yleensä:

a) asento tai tapa käyttää kehoa joka pitää kireän tuntuisen alueen jatkuvasti venytyksessä,

b) kireältä tuntuva lihas on liian heikko sille asetettuihin vaatimuksiin nähden, jolloin se työskentelee jatkuvasti äärirajoillaan, tai

c) jokin muu lihas on liian heikko, ja kireältä tuntuva lihas joutuu tekemään senkin työt ja työskentelee jatkuvasti äärirajoillaan.

Yhteistä näille kaikille tilanteille on se, että venyttely ei ainakaan yksinään ratkaise ongelmaa. Jos sinulla on pitkäaikaisia tai toistuvia penikkaoireita, niin voisit olla kiinnostunut Penikkatautioppaasta ja sen valmiista kokonaisvaltaisista harjoitusohjelmista.

Venyttelystä akuuttia apu penikkatautiin?

Akuuteissa ja lyhyen aikaa kestäneissä penikkaoireissa erilaiset venytystekniikat voivat kuitenkin olla tehokas tapa rentouttaa lihaksia ja lievittää oireita. Staattisten venytysten lisäksi voidaan hyödyntää erilaisia tehokeinoja, kuten jännitys-rentoutustekniikoita. Jos haluat oppia parhaat venytykset pohkeen ja säären alueelle, niin Ensiapuopas penikkatautiin sisältää sekä tehokkaimmat venytystekniikat että 6 muuta strategiaa akuutin penikkataudin nopeaan hoitamiseen.

Yhteenveto: penikkatauti ja venyttely

Venyttely on vain yksi mahdollinen keino penikkaoireiden hoitamiseen. Kokemukseni mukaan erilaiset venytystekniikat toimivat parhaiten lyhyen aikaa kestäneissä oireissa ja silloin niitä kannattaa kokeilla.

Pidempään vaivanneet penikkataudin oireet eivät puolestaan tunnu hoituvan venyttelyllä. Se saattaa tietyissä tilanteissa jopa pahentaa oireita tai turhaan pitkittää kuntoutumista.

Tällöin ratkaisu löytyy venyttelyn sijaan yleensä kokonaiskuormituksen strategisesta säätämisestä, järkevästä voimaharjoittelusta (erityisesti pohkeille) ja koko kehon toiminnan tsekkauksesta.

Herääkö kysymyksiä?

Voit olla minuun yhteydessä helposti sosiaalisen median kanavieni kautta:

Instagram: @penikkafysio

Facebook: @penikkatautiopas

JaniProsessoidaan…
Kiitos! Olet onnistuneesti liittynyt sähköpostilistalle. Saat sähköpostitse linkin video-oppaaseen tuossa tuokiossa. Tarkistathan myös roskapostin.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: