fbpx

Penikka-Blogi


Prosessoidaan…
Kiitos! Olet onnistuneesti liittynyt sähköpostilistalle. Saat sähköpostitse linkin video-oppaaseen tuossa tuokiossa. Tarkistathan myös roskapostin.

Penikkatauti – onko kengillä väliä?

Juoksukengät ja niissä käytettävä teknologia ovat kehittyneet viime vuosikymmenien aikana. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että juoksuvammojen esiintyvyyteen kehityksellä ei ole ollut vaikutusta. Onko siis väliä millaisia kenkiä käytät juostessa? Jos menet urheiluliikkeeseen kenkäostoksille, niin todennäköisesti sinulle suositellaan kenkää jalkatyyppisi mukaan. Jos jalkaholvi on ”madaltunut” tai sinulla on ”lättäjalka” tai ylipronatoiva askel, niin suositus on jäykkä jaContinue reading ”Penikkatauti – onko kengillä väliä?”

Onko venyttelystä apua penikkatautiin?

Venyttelyä suositellaan tyypillisesti tehtäväksi loukkaantumisten ja vammojen ehkäisemiseksi. Tutkimusnäyttö ei kuitenkaan tue väitettä venyttelyn hyödyistä loukkaantumisriskin pienentämisessä. Paljon suurempi vaikutus loukkaantumisriskin ja rasitusvammojen pienentämiseksi on esimerkiksi voimaharjoittelulla. Myös erilaisten vammojen kuntouttamisessa kipeän alueen venyttely on monesti ensimmäinen asia jota tehdään. Nykytiedon valossa venyttely saattaa kuitenkin olla tilannetta pahentava tai ylläpitävä. Kaikkea kireää ja kipeää eiContinue reading ”Onko venyttelystä apua penikkatautiin?”

Penikkatauti – mitä se tarkoittaa?

Penikkataudilla tarkoitetaan rasituksen aiheuttamaa kipua säären alueella. Se on hyvin tyypillinen vaiva kaikilla juoksu- ja hyppylajeja harrastavilla. Esimerkiksi aloittelevista juoksijoista jopa 35% ja tanssijoista jopa 20% kärsii penikkavaivoista. Oireet voivat vaihdella pienestä jomotuksesta aina kävelyä ja nukkumista haittaavaan kipuun saakka ja kesto voi olla muutamista päivistä vuosiin. Termi ”penikkatauti” on vain yleisnimitys säären alueen kiputiloille.Continue reading ”Penikkatauti – mitä se tarkoittaa?”

Alkulämmittely ja kuntoutus – 16 erilaista juoksuharjoitetta

Erilaiset juoksutekniikka- ja koordinaatioharjoitukset ovat erinomaisia valintoja osaksi alkulämmittelyä. Niillä saadaan helposti sykkeet nousuun, hiki pintaan ja sopivan haastavina myös aivot hereille. Ne toimivat hyvällä tekniikalla ja sopivissa määrin tehtynä myös voima- ja kestävyysharjoitteina juoksussa tarvittavalle lihaksistolle. Harjoitukset haastavat jalkaterän, nilkan ja pohkeen lihasvoimaa sekä lantion ja keskivartalon hallintaa. Nilkan ja jalkaterän monipuolisen rakenteen takiaContinue reading ”Alkulämmittely ja kuntoutus – 16 erilaista juoksuharjoitetta”

Voimaa jalkoihin – 21 erilaista lihaskunto- ja hallintaharjoitetta

Alavartalon voimaharjoittelu on sekä suorituskykyä lisäävää että loukkaantumisia ja vammoja ennaltaehkäisevää. Järkevästi toteutettuna se on kokonaiskuormituksen hallinnan lisäksi paras käytettävissämme oleva työkalu pysyäksemme terveinä ja suorituskykyisinä. Voimaharjoittelu on tutkimusten mukaan erityisen tehokas lääke rasitusvammoja vastaan. Voimaa haastavia harjoitteita olisi hyvä sisällyttää viikkosuunnitelmaan 1-3 kertaa läpi vuoden. Erilaiset alavartalon hallintaa ja tasapainoa haastavat harjoitteet ovat puolestaanContinue reading ”Voimaa jalkoihin – 21 erilaista lihaskunto- ja hallintaharjoitetta”

Penikkatauti – oma tarinani

Jopa 35% aktiivisista liikkujista kärsii penikkataudin oireista. Se voi olla piinaava ja pitkäkestoinen vaiva, mutta sen ennaltaehkäisyyn ja tehokkaaseen hoitoon on myös keinoja! Tässä oma tarinani yli 10 vuotta kestäneiden penikkaoireiden kanssa taistelusta: ”Haaveilin yläasteella ja lukiossa koripalloammattilaisen urasta. Siihen oli ihan oikeat edellytyksetkin ja osittain se on toteutunutkin, sillä olen ansainnut koripallon pelaamisella hiemanContinue reading ”Penikkatauti – oma tarinani”

Penikkatauti – mikä auttaa oikeasti?

Oma arkkiviholliseni oli vuosien ajan ”penikkatauti”. Se on itseasiassa päävastuussa siitä, että olen tälle alalle ylipäätään hakeutunut. Penikkatauti, joka on vain yleisnimitys lähes kaikille säären alueen kiputiloille (jos haluat lukea lisää eri muodoista niin LUE TÄMÄ), on varmasti tuttu myös monelle muulle. Jos saisin kolikon jokaisesta kuulemastani erilaisesta vaivan hoitoon ehdotetusta ratkaisusta, niin minulla olisiContinue reading ”Penikkatauti – mikä auttaa oikeasti?”

%d bloggaajaa tykkää tästä: