fbpx

Säären etuosan kipua? Tässä 5 harjoitetta sen vahvistamiseksi

Yksi penikkataudin muodoista on säären etuosan rasitusoireyhtymä. Tällöin säären etuosan lihas (tibialis anterior), lihaksen ja luun väliset kalvorakenteet tai itse sääriluu ovat ärtyneet. Kipua tuntuu rasituksen aikana säären etuosassa. Oireet ovat usein säären etuosan keskikolmanneksella noin 10-15cm alueella.

Kivun aiheuttaja on tyypillisimmin etummaisen säärilihaksen toistuva ylikuormittuminen. Kun oireet alkavat, kipua on yleensä vain hieman harjoituksen alussa, mutta se helpottaa kun lihas lämpenee. Tilanteen pahentuessa kipu ei enää helpotakaan harjoituksen aikana, vaan jatkuu kunnes rasitus päättyy. Oireet ovat usein niin pahat, ettei harjoitusta pysty jatkamaan. Mitä pahemmaksi tilanne pääsee, sitä pienempi rasitus kipua aiheuttaa ja sen pidempään se saattaa myös harjoituksen jälkeen kestää.

Jos oireita on myös levossa tai öisin, voi tilanne olla edennyt säären rasitusosteopatiaksi tai rasitusmurtumaksi. Tällöin kannattaa kääntyä välittömästi terveydenhuoltoalan ammattilaisen puoleen.

Oireita voidaan lievittää esimerkiksi erilaisilla kylmähoidoilla, hieronnalla tai teippauksilla. Jos oireet eivät ole kestäneet pitkään tai ovat hyvin lieviä, niin tällaiset keinot saattavat riittää tilanteen rauhoittamiseksi.

Jos oireet jatkuvat pidempään tai ovat toistuvia, niin silloin kannattaa ottaa aktiivisempi ote kuntoutukseen. Säären etuosan lihasten vahvistaminen voi auttaa kudoksia kestämään rasitusta paremmin.

Alla olevalta videolta löydät viisi hyväksi todettua harjoitetta säären etuosan vahvistamiseksi.

Jos haluat valmiin 12 viikon harjoitusohjelman sekä muut urheilufysioterapeutin vinkit pitkään kestäneiden säärikipujen selättämiseksi, niin olen tehnyt Penikkatautioppaan juuri sinua varten. Voit lukea lisää oppaasta täältä.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: