fbpx

Penikkatauti – onko kengillä väliä?

Penikkataudin oireiden ilmaantuessa moni suuntaa ensimmäisenä kenkäkaupoille päivittämään juoksukenkiään. Juoksukengät ja niissä käytettävä teknologia ovat kehittyneet viime vuosikymmenien aikana, mutta onko kenkävalinnalla oikeasti väliä jos halutaan hoitaa tai ehkäistä penikkatautia?

penikkatauti - onko kengillä väliä?

Kenkien valinta penikkataudin hoidossa tai ehkäisyssä ei ole prioriteettilistan kärkipäässä (kts. pyramidi artikkelin lopusta), mutta oikealla valinnalla voidaan tukea vaivan kuntoutumista.

Jos menet urheiluliikkeeseen kenkäostoksille, niin todennäköisesti sinulle suositellaan kenkää jalkatyyppisi mukaan. Jos jalkaholvi on ”madaltunut” tai sinulla on ”lättäjalka” tai ylipronatoiva askel, niin suositus on jäykkä ja pronaatiotuettu kenkä. Neutraalille jalalle suositellaan neutraalia kenkää ja korkealle jalkaholville parhaan iskunvaimennuksen omaavaa mallia.

Kuulostaa maalaisjärjellä ajateltuna järkevältä, mutta tutkimustulokset eivät suoraan tue näin yksinkertaistettuja suosituksia. Vahvasti pehmustetut kengät saattavat jopa vähentää jalan omaa iskunvaimennusta ja siten lisätä jalan kuormitusta!

Tutkimusten perusteella ei voida myöskään antaa selkeää suositusta minimalistisille tai paljasjalkakengille verrattuna ns. normaaleihin kenkiin. Kantakorotuksen (heel drop) määrälläkään ei ole suoraa yhteyttä juoksuvammojen riskiin. Paljasjalkakengätkin voivat olla loistava valinta yhdelle ja huono valinta toiselle.

Kenkävalinta voi muokata askellusta ja sitä kautta eri jalan rakenteiden kuormittumista. Vaikka tutkimustulosten perusteella ei voida antaa selkeitä yleispäteviä suosituksia kenkävalinnalle, niin sillä voi olla yksilölle merkitystä.

Miten sitten valitsen itselleni sopivimmat kengät?

Tässä muutama käytännön ohje juoksukenkien valintaan ja käyttöön:

  • Valitse ensisijaisesti kenkä sen mukaan, mikä tuntuu jalassasi hyvältä. Tämä kuulostaa jopa liian yksinkertaiselta ohjeelta, mutta se toimii.
  • Liian nopea siirtyminen erilaiseen kenkätyyppiin kuin mihin olet tottunut, voi olla riski juoksuvammoille. Jos olet tottunut vahvasti tuettuun kenkään ja haluaisit siirtyä minimalistisempaan malliin niin aloita uuden kenkätyypin käyttö maltillisesti ja siirry siihen muutaman viikon aikana. Muista, että kenkien muutos on muutos kuormituksessa, ja muutosta ei kannata tehdä liian nopeasti.
  • Jos kipusi on hyvin ennustettavaa, eli ilmaantuu aina esimerkiksi 15 minuutin juoksun jälkeen, niin voit kokeilla vaikuttaako kenkävalinta tähän. Jos erilaisella kengällä kipu on lievempää tai tulee myöhemmin niin tuo kenkä on potentiaalisesti sinulle parempi.
  • Jos juoksutekniikkaa analysoidessa askel muuttuu haluttuun suuntaan erilaisella kengällä, niin silloin kannattaa valita kenkä jolla saadaan tuo positiivinen muutos aikaan.
  • Koska kengillä voidaan muokata askellusta ja kuormittumista, niin on todennäköisesti hyvä jos vaihtelet hieman erilaisten kenkien välillä. Sillä saadaan tasattua jalan eri rakenteiden kuormittumista.
  • Jos sinulla on kipua säären etuosassa, ja juoksu- tai kävelyanalyysi paljastaa askelkontaktisi tulevan pitkälle eteen, niin kokeile vähemmän vaimennusta ja kantakorotusta omaavaa kenkää. Se ohjaa usein itsestään askelta lyhyemmäksi ja vähentää täten kuormitusta säären etuosalta.
  • Jos sinulla on kipua säären sisäsyrjällä ja juoksu- tai kävelyanalyysi paljastaa askelluksessasi voimakkaan jalkaterän pronaation, niin voit kokeilla pronaatiotuettua kenkää. Joissain tutkimustuloksissa sen on havaittu olevan avuksi.

Ei todennäköisesti ole huono asia jos totutat jalkasi toimimaan myös ilman kenkien tuomaa tukea ja vaimennusta. Jos mahdollista, niin kokeile arjessa liikkuessasi mahdollisimman minimalistista / barefoot kenkää muutaman viikon ajan ja sen jälkeen kevyessä liikunnassa muutaman viikon ajan. Kokeile miten jalkasi ja muu kehosi reagoivat. Voi olla, että haluat sen jälkeen kokeilla niitä myös vähitellen kovempitehoisessa harjoittelussa tai sitten pitää ne vain ajoittaisina arkikenkinä.

Kenkävalinta on tyypillisesti ylikorostettu tekijä kun puhutaan vammojen ehkäisystä tai hoidosta. Se on hierarkiassa vasta kirsikkana kakun päällä muiden vaikuttavampien tekijöiden jälkeen.

Kenkävalintaa tärkeämpiä tekijöitä vammojen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä ovat kuormituksen säätely, fyysiset ominaisuudet ja biomekaniikka.

Muista siis ohjata resurssisi oikein.

– Penikkafysio Jani

Jos sinua kiinnostaa tarkka 12 viikon suunnitelma pitkään kestäneiden penikkavaivojen hoitamiseksi, jossa käsitellään kaikki alla olevan pyramidin osaset, niin lue lisää Penikkatautioppaasta.

Vastaa

%d