fbpx

Penikkatauti – mitä se tarkoittaa?

Penikkataudilla tarkoitetaan rasituksen aiheuttamaa kipua säären alueella. Se on hyvin tyypillinen vaiva kaikilla juoksu- ja hyppylajeja harrastavilla.

Esimerkiksi aloittelevista juoksijoista jopa 35% kärsii penikkavaivoista.

Oireet voivat vaihdella pienestä jomotuksesta aina kävelyä ja nukkumista haittaavaan kipuun saakka ja kesto voi olla muutamista päivistä vuosiin.

Terminänä ”penikkatauti” on vain kuitenkin vain yleisnimitys säären alueen kiputiloille, eivätkä kaikki sääri- tai pohjekivut johdu pelkästään liiallisesta rasituksesta.

Säären ja pohkeen alueen oireille löytyy muun muassa seuraavia tarkempia diagnooseja:

🔸 sääriluun mediaalinen rasitusoireyhtymä (MTSS)

🔸 sääriluun anteriorinen rasitusoireyhtymä (ATSS)

🔸 rasitusperäinen aitiopaineoireyhtymä (CECS)

🔸 säären sisä- tai etuosan rasitusmurtuma

🔸 takimmaisen säärilihaksen tendinopatia tai toimintahäiriö

🔸 lihasvenähdykset- ja revähdykset

🔸 erilaiset hermopinteet

🔸 polvitaivevaltimon pinnetila ja muut verisuoniperäiset syyt

🔸 infektiot, kasvaimet ja aineenvaihduntahäiriöt

Tyypillisesti säärikivuissa on kyseessä sinällään harmiton rasitusvamma ja vakavat lääketieteelliset syyt ovat erittäin harvinaisia.

Yhdessä 150 säärikipuista urheilijaa kattaneessa tutkimuksessa 33%:lla diagnosoitiin aitiopaineoireyhtymä, 25% rasitusmurtuma, 13% säären rasitusoireyhtymä ja 10% hermopinne.  

Tärkeää tarkemmasta säärikivun erottelusta tekee se, että hoitolinjat voivat eri tapauksissa olla hyvinkin erilaisia. Penikkataudin hoidossa ensimmäinen askel onkin tunnistaa tarkemmin minkälaisen vaivan kanssa ollaan oikeasti tekemisissä.

Kun penikkataudin tarkempi muoto on tunnistettu, etsitään yksilölliset tekijät jotka tilanteen ovat saaneet aikaan.

Kahdella eri henkilöllä voi olla tismalleen samanlaiset oireet, mutta syy oireilulle voi olla täysin eri. Yhdellä pääsyy voi olla juoksutekniikassa, toisella pohkeen voimatasoissa ja kolmannella lantion hallinnassa.

Näitä kaikkia ei hoideta samalla tavalla.

Tehokkain tapa hoitaa penikat kuntoon on käydä asiantuntevan fysioterapeutin (tai muun ammattilaisen) vastaanotolla. Ammattilaisen valinnassa kannattaa tehdä hieman taustatyötä ja kysellä suosituksia. Meillä kaikilla on omat erikoisosaamisemme.

Toiseksi tehokkain tapa on hommata kirjoittamani Penikkatautiopas. Se on suomen kattavin opas penikoiden omatoimiseen hoitamiseen. Siitä löydät valmiin 12 viikon harjoitusohjelman penikoiden kuntouttamiseen ja ohjeet hoidon yksilöintiin.

Penikkafysio Jani


Lue lisää Penikkatautioppaasta.


Prosessoidaan…
Kiitos! Olet onnistuneesti liittynyt sähköpostilistalle. Saat sähköpostitse linkin video-oppaaseen tuossa tuokiossa. Tarkistathan myös roskapostin.

One thought on “Penikkatauti – mitä se tarkoittaa?

Vastaa

%d